Mutlak sensörlerin yaklaşık üç katı kadar artımlı sensör satılmaktadır. Bunun en temel sebeplerinden birisi, artımlı sensörlerin, yakın bir performansa sahip olan mutlak sensörlerden genelde daha ucuz olmasıdır.
Bu durum değişmiştir ve günümüzde mutlak sensörler pek çok kişinin düşündüğü gibi o kadar pahalı değildir. (Temassız) mutlak konum ölçümüne geçiş daha iyi performans, daha fazla doğruluk ve daha düşük toplam maliyet getirebilir. Bunun sebebi artımlı sensör yaklaşımında pratik sorunların var oluşudur. Bunların en barizi, gücün her gidişinde sistemin, sistem performansını düşüren ve güç aniden gittiğinde güvenlik sorunları da yaratabilecek olan bir kalibrasyon adımı gerçekleştirmek zorunda olmasıdır.
İkincisi, konum bir referans işaretinden sayılarak hesaplanır. Bazı durumlarda (özelikle voltaj beslemesindeki değişiklikler veya yüksek hızlı konum değişiklikleri) sayı kaybolabilir. Bunun çalışma üzerinde, kontrol edilmezse, uzun süre senkron dışı çalışmaya yol açabilecek potansiyel olarak katastrofik bir etkisi olabilir. Çoğu artımlı sensör optiktir ve yüksek çözünürlüklü ölçümler sağlayabilmek için, optik ağda çok ince şekiller kullanılmalıdır (bazen bu şekiller bir uçtan bir uca yalnızca birkaç mikrondur). Bu ince şekiller hassasiyeti artırsa da, aynı zamanda daha narin ve yabancı maddelere daha duyarlı olmalarına yol açar. Nem, yağ veya kir, optik bir cihazın çalışmasını durdurabilir, hatta daha da kötüsü yanlış ölçümlere sebep olabilir.
Mutlak ve artımlı sensörler arasındaki fiyat farkı son yıllarda kısmen mutlak sensörlerin daha fazla kullanılmaya başlanmasından, ama daha da önemlisi, yeni, mutlak algılama tekniklerinin ortaya çıkmasından ötürü azalmıştır. Optik sensörler hala bazı mühendislerin ilk aklına gelen seçenek olsa da, yeni nesil endüktif cihazlar artık zorlu ortamlardan etkilenmeyen doğru, mutlak konum sensörleri sağlamaktadır.
Bir ağ ve optik sensör yerine, bu endüktif cihazlar baskılı, laminer sargılar kullanır ve temel çalışma prensipleri transförmatörler ya da çözücülere benzer. Temel fizik, bir ışık kaynağının geçtiği optik şekillere bağımlı olmayan mutlak, kompakt, hafif, yüksek çözünürlüklü seensörlere imkan vermektedir. Esasen mutlak olmalarının yanında, optik sensörlere göre başka avantajları da vardır. Birincisi, kir ya da nem gibi yabancı maddelerden etkilenmezler. İkincisi, ölçüm performansları genelde uzantılar ya da bolca bırakılan montaj toleranslarından etkilenmez. Yani kendi hassas muhafazalarına ya da rulman tertibatlarına gereksinimleri yoktur, taşıyıcı sistemin mekanik parçalarına (örn. motor ya da dişli kutusu muhafazası) sabitlenmeleri yeterlidir. Buna karşılık, rulmanlar, miller, kuplajlar, yatak kovanlarının ortadan kalkmasıyla çevrelerindeki mekanik parçalar büyük oranda basitleşir, boyut ve ağırlıkları azalır. Bu yeni nesil endüktif cihazların, taşıyıcı ekipmanın mili, kabloları veya kayar bileziğinin geçmesine izin veren oldukça cömert boyutlu bir geçiş deliğine sahip olacak şekilde yapılabilmeleri bir avantaj teşkil eder. Tasarım mühendisinin perspektifinden bakıldığında, bu yeni yaklaşım ile mutlak ölçüm performansı, geleneksel artımlı cihazla aşağı yukarı aynı fiyata sağlanabilmektedir.