Mutlak Kodlayıcı

Mutlak kodlayıcılar, mutlak ve gerçek açılı konumu ölçer. Diğer taraftan artımlı kodlayıcılar ise açılı konumdaki değişikliği ölçer. Güç açıldığında bir kodlayıcının mutlak mı yoksa artımlı mı olduğunu belirleyen bir test gerçekleştirilir. Kodlayıcı, konumunu belirlemek için hareket etmek veya bir ‘uyan ve sallan’ işleminden geçmek durumundaysa artımlıdır. Gerçek konumunu hareket etmeden veriyorsa mutlaktır.

Mutlak kodlayıcılar, seri senkronöz arayüz (SSI) gibi bir dijital veri akışı ya da 0-10V veya 4-20mA gibi analog bir sinyal üretir. Artımlı kodlayıcılar tipik olarak A/B pulsu olarak veya ‘A quad B” kodlayıcılar olarak tanımlanan pulslar üretir.

Geleneksel olarak mutlak kodlayıcıların fiyatı, benzer bir artımlı kodlayıcıdan daha yüksektir. Bu hala doğru olsa da, mutlak kodlayıcılar artımlı kullanıcılara kıyasla giderek daha fazla tercih ediliyor olduğu için bu fark azalmaktadır.

Ne yazık ki, bazı artımlı kodlayıcılar, başlangıçta gereken hareketleri az olduğundan, pek de dürüst olmayan bazı kodlayıcı üreticileri tarafından mutlak kodlayıcı olarak pazarlanmaktadır. Gerçekte, bunlar pazarlama hinliği yapılan artımlı kodlayıcılardır.

Optik kodlayıcılar piyasadaki en yaygın kodlayıcı biçimidir ve iyi bir ölçüm performansı sağlayabilirler. Aşırı sıcaklıkların, darbenin, titreşimin, sıvıların veya yabancı maddelerin bulunduğu zorlu ortamlara pek uygun değillerdir. Daha agresif ortamlarda mutlak kodlamanın giderek popülerleşen bir biçimi endüktif kodlayıcı veya inkoderdir.